B.A. is back

 In Uncategorized

In 1972 a crack commando unit was sent to prison by a military court for a crime they didn’t commit. These men promptly escaped from a maximum security stockade to the Los Angeles underground. Today, still wanted by the government, they survive as soldiers of fortune.

Hannibal. Face. B.A. en Murdoch. Wie kent hen niet? Ons kersverse stageteam, zo ontdekte ik onlangs tijdens een spelletje met het team. Want ik ben al bijna twee keer zo oud als zij. Auw.

Ik had ons office-management gevraagd om mij te helpen met een alternatief weekoverleg. Elke dinsdag tussen twaalf en één hebben we een grote standup meeting met het hele team, waarbij we elkaar informeren over de laatste ontwikkelingen. De enige meeting waar het hele team geacht wordt aanwezig te zijn. Heel goed en nuttig, maar soms moet er even iets anders gebeuren. Actie in de tent. Dus ik bedacht een spelletje.

We schoven de bar waar we altijd omheen staan opzij en maakten met tape (ducktape, de volgende keer nemen we afplakband want we zijn nu nóg aan het krabben) vier grote vakken op de vloer. In ieder vak plakten we een foto van één van de leden van The A-Team, van de gelijknamige televisieserie uit de jaren tachtig. Toen we nog lineair TV keken enzo.

Ik wilde graag onze kijk op teambuilding nieuw leven inblazen door onze A-players te stimuleren meer tijd te besteden aan de rol die ze het liefst vervullen en waar ze het beste in zijn. Ik wilde hen uitdagen om na te denken over die eigenschap of vaardigheid waarmee ze hun impact voor de organisatie en zichzelf zouden kunnen verdubbelen als ze er net even wat meer tijd aan zouden besteden. Niet ploeteren om van die vijf een zesje te maken maar vrijwel moeiteloos die acht naar een negen trekken.

Het A-team helpt daarbij want die vier mannen zitten lekker in hun vel. Ze doen namelijk precies wat ze leuk vinden en waar ze steengoed in zijn. Hannibal is de man van de WAT-vraag: hij smeedt het plan en geeft richting. Murdoch daagt hem uit en stelt de WAAROM-vraag: waarom zouden we dit doen? Zou er niet nog een heel ander plan te bedenken zijn? B.A. is de man van de HOE-vraag, van Getting Things Done (GTD). De Amerikaanse bestsellerauteur David Allen zou trots op hem zijn. Niet lullen maar poetsen. Tegen de tijd dat het plan af is, heb ik het al gedaan. En tot slot Face, die vooral bezig is met de WIE-vraag: als ik de juiste mensen voor me weet te winnen en helemaal inpak, ontvouwt het plan zich vanzelf. Degene die bergen verzet met zijn gunfactor.

De meesten van ons herkennen ons in meer dan één rol. We zijn in de praktijk met veel verschillende zaken bezig op ons werk. Er wordt veel van ons verwacht – volgens het functieprofiel – maar als we heel eerlijk zijn, zijn we lang niet voor alles gemaakt. We zijn allemaal uniek en het helpt enorm als je jezelf kent als mens en handelt naar je diepste wens. Want als je je kunt richten op datgene waar je veel energie van krijgt en anderen ook energie mee kunt geven, waarom zou je dan je energie verspillen aan zaken die van je verlangd worden maar je veel minder liggen?

Wist je dat de meeste mensen meer tijd besteden aan het plannen van hun vakantie dan aan het plannen van hun carrière? En weet je waarom? Het is hartstikke moeilijk om te achterhalen wat je echt wilt. Maar als je er geen tijd aan besteedt, kom je er zeker nooit achter. En als je nooit aan anderen vraagt waar ze jou het beste in vinden en waarvan je ogen zichtbaar van gaan twinkelen, graaf je jezelf misschien wel veel te diep in.

Hoeveel procent van je tijd besteed jij aan zaken die je het allerleukste vindt en waar je het allerbeste in bent? Nou? Misschien is het tijd om hierbij wat hulp te vragen?

If you have a problem, if no one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team.

Laatste Berichten

Laat een reactie achter

Leuk dat je mijn site bezoekt. Stuur me gerust een berichtje. Groet, Marnix.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search